Assalamualaikum... hari ini nak kongsi cerita Pucuk Ubi la...
Tau pucuk ubi?
Seminggu di kampung macam-macam lauk umi masak, ikan keli bakar kuah lemak,
begedil pucuk ubi, tilapia bakar salut sambal tempoyak umhhhhh…memang
melompat-lompat dalam mulut hahahha….
Pucuk Ubi
Sebenarnya nak kongsi macam mana nak buat begedil pucuk ubi, mudah je caranya....saya bukan orang yang pro sangat bab-bab memasak ini tapi minat tu ada :)
Sama je macam
buat begedil kentang, tapi begedil pucuk paku lagi senang...
Untuk hilangkan
rasa pahit pucuk ubi, ramas bersama air garam dan buang airnya...
Simpul pucuk ubi
seperti menyanggug rambut...jangan terlalu besar...
Selepas itu,
bancuh telur dadar+bawang +cili kering kalau nak pedas...
Then, celupkan
simpulan pucuk ubi ke dalam bancuhan telur dadar...
dan masak di dalam kuali
minyak panas...
biarkan kekuningan dan boleh diangkat serta ditoskan minyaknya J.
Kali nei x sempat
nak capture gambar....habis da....
rupanya lebih kurang macam begedil kentang
juga J
Ini gambar dari Google image ---> begedil kentang
Ok, nanti lapang-lapang saya kongsi resepi lagi :)
"xpro tapi minat ada"
daaa...wassalam.
No comments:
Post a Comment