Wednesday, 16 January 2013

Talapia Sambal Tempoyak

Assalamualaikum....hari ini nak nak kongsi resepi lagi :)
macam biasa trademark saya "xpro tapi minat :)"

Sapa yang suka makan sambal tempoyak??? Cerita tentang sambal tempoyak atau tempoyak...memang dulu saya xsuka makan sebab memang xreti nak makan...sambal belacan pun mula makan masa di rumah sewa...itu pun dah masuk tahun kedua atau ke tiga, kawan-kawan suruh rasa sikit...saya memang xmakan makanan yang pedas-pedas...masa cuti pula abah suruh buat sambal belacan...memang terkial-kial la...makan pun xpernah macam mana nak buat....emmm, nasib baik pernah tengok mak buat...xpe la sama juga sambal tempoyak pun baru-baru nei je pandai makan dan terus suka :)

Ini google image---> Tempoyak

Seterusnya nak kongsi resepi  Talapia Bakar Sambal Tempoyak

Makan ini sangat popular di bandar Kuantan iaitu patin bakar sambal tempoyak seekor mencecah RM40.
Sementara duduk di rumah ummi dan abbi di Jengka 10, ummi masakkan talapia bakar sambal tempoyak....

Bahan-bahannya

  • Tempoyak
  • Cili api
  • Garam+gula secukup rasa
  • Tumbuk semua bahan di atas dan lumurkan pada ikan yang telah di garam dan di kunyitkan.
  • Balut dengan daun pisang untuk mengelak ikan menjadi kering.

Ok, sedia untuk dibakar, ummi guna kuali ajaib dia....ternyata ajaib...terleka sekejap rentung sebelah ikan ho3...xpe terbalikkan dulu untuk pastikan bahagian sebelah lagi masak....sebelum nak hidang kikis dahulu bahagian yang rentung, masih boleh dimakan sebab ikan x rentung tp sambal tempoyaknya dah boleh jadi arang hahahah...yummmmyyyyyy sedap sangat rugi sapa yang xreti makan tempoyak tu....belajar-belajar la makan tempoyak, Ok sampai sini dulu, nanti saya kongsi resepi lagi "xpro tapi minat" Wassalam 

No comments:

Post a Comment