Wednesday, 16 January 2013

Ikan keli salai masak lemak

Assalamualaikum...

Seminggu di kampung macam-macam lauk umi masak, paling suka ikan keli bakar+kuah lemak….

Ini resepi kuah lemak untuk ikan keli bakar:-

1 biji santan
1 inchi ubi cekur
10 biji cili api
3 ulas bawang merah
1 inchi kunyit hidup

Cara-caranya:-
1.       Tumis bawang, cili api, kunyit hidup dan ubi cekur yang telah ditumbuh lumat.
2.        Setelah garing masukkan pati santan + garam dan gula secukup rasa, serta asam keping
3.       Biar sehingga pekat dan pecah minyak dan boleh la disiram ke atas ikan keli bakar tadi. 

Nie bakar kat luar rumah...ummi malas nak bakar guna api arang sebab selalu xde masa, nak buat kerja lain lagi...tapi saya dan adik ada boleh la rajin-rajin tolong membakar :)
tapi orang yang diharapkan...tidor sampai tengah hari errrr.....
xpe la bukan payah pun letak je ikan tu bakar...
tinggal bara je, jadi xde la ikan tu rentung...

dah agak-agak garing, boleh la angkat
masuk rumah...
kalau biarkan nanti kucing pula yang menyambar...

kuahnya pun senang je nak buat...tumis semua bahan di atas...
masukkan santan, SIAP!!!!!
yummmmmyyy....lauk tengah hari yang menyelerakan...
tapi ade juga yang xmakan ikan keli kan....
xpe la...nei untuk yang makan sahaja hahaha...



Inilah ikan keli salai kuah lemak....

Selamat mencuba...ok daaa
wassalam :)



No comments:

Post a Comment