Wednesday, 16 January 2013

Ikan keli salai masak lemak

Assalamualaikum...

Seminggu di kampung macam-macam lauk umi masak, paling suka ikan keli bakar+kuah lemak….

Ini resepi kuah lemak untuk ikan keli bakar:-

1 biji santan
1 inchi ubi cekur
10 biji cili api
3 ulas bawang merah
1 inchi kunyit hidup

Cara-caranya:-
1.       Tumis bawang, cili api, kunyit hidup dan ubi cekur yang telah ditumbuh lumat.
2.        Setelah garing masukkan pati santan + garam dan gula secukup rasa, serta asam keping
3.       Biar sehingga pekat dan pecah minyak dan boleh la disiram ke atas ikan keli bakar tadi. 

Nie bakar kat luar rumah...ummi malas nak bakar guna api arang sebab selalu xde masa, nak buat kerja lain lagi...tapi saya dan adik ada boleh la rajin-rajin tolong membakar :)
tapi orang yang diharapkan...tidor sampai tengah hari errrr.....
xpe la bukan payah pun letak je ikan tu bakar...
tinggal bara je, jadi xde la ikan tu rentung...

dah agak-agak garing, boleh la angkat
masuk rumah...
kalau biarkan nanti kucing pula yang menyambar...

kuahnya pun senang je nak buat...tumis semua bahan di atas...
masukkan santan, SIAP!!!!!
yummmmmyyy....lauk tengah hari yang menyelerakan...
tapi ade juga yang xmakan ikan keli kan....
xpe la...nei untuk yang makan sahaja hahaha...



Inilah ikan keli salai kuah lemak....

Selamat mencuba...ok daaa
wassalam :)



Masak Lemak Nenas+ udang

Assalamualaikum....

Sebenarnya bukan la pandai sangat memasak tapi minat tu ada….
Kena kritik tu dah lali…
senyum je…
tension-tension g jalan ke pantai….
Balik rumah ok la…mood baru!!!!!
Nei pun masak masa balik kampung seminggu yang lalu…
Lagi seronok tengok abbi makan sangat berselera…
Sampai makan malam pun cari masak lemak nei juga…
Sebenarnya, saya masak x pedas then abbi pun makan bertambah-tambah…

Nei senang je…
  •   1 biji nenas
  •       Udang segenggam
  •        1 biji santan
  •      Bawang merah 3 ulas
  •       10 biji cili api
  •       Kunyit hidup agak-agak besar ibu jari
  •       Daun kunyit sehelai.


Cara-caranya:-

1.       Tumbuk bawang, cili, kunyit masuk ke dalam periuk + santan cair + nenas
2.       Agak-agak 10 minit, masukkan santan pekat + udang.
3.       Kacau, jangan sampai pecah minyak
4.       Setelah mendidih, boleh la dihidangkan…SIAP!!!!

Ini google image---> masak lemak nenas+udang

Ok, sampai sini dulu...daa Wassalam...
'xpro tapi minat  :)'

Bubur nasi

Assalamualaikum...cuti-cuti nei update blog, masukkan semua pic yang di ambil b4 makan...nei masa rajin+ kelaparan...Ini lah makan yang paling menyelerakan pada waktu hujan lagi-lagi makan masa panas-panas. Resepi asal dari roomate saya Nur Izyan Razali…

Senang je….
Tanak nasi sehingga menjadi bubur…
+ kiub ayam + garam secukup rasa +  sayur sawi.
Goreng hirisan bawang besar dalam anggaran sebiji + ikan bilis(ikut suka hati)
SIAP!!!! Sangat mudah

Sebelum makan capture gambar dulu :)
malas nak crop huhuhu....

Selamat mencuba...nei makanan waktu akhir-akhir sem ahhaha
save bujet...tapi sedap yummmyyyy
'xpro tapi minat'...

daaa..wassalam.


Puding Trifle

Assalamualaikum...

Puding nei sangat sedap...cuba la....resepi dari makcik saya, dia pun dapat daripada adik ipar...
1st,  buat untuk kawan-kawan di rumah sewa memang mereka makan bertambah-tambah 
(asyik buka peti ais je... :)

bahan-bahannya:-

1 tin susu cair
1 kotak agar-agar strawberi jenama NONA
1 kek swisroll pandan
2 sudu tepung kustard
1 tin koktail (air koktail+ air kosong= 250ml)

Cara-caranya
1.       Susun potongan kek dalam bekas lutsinar
2.       Taburkan koktail buah ke atas kek yang telah dipotong.
3.       Masukkan tepung kustard+ susu+ (air koktail+air kosong= 250 ml) ke dalam periuk.
4.       Kacau sehingga tiada ketul-ketul dan tapis untuk mendapat adunan yang halus
5.       Baru la masak di atas api yang sederhana.
6.       Kacau sehingga pekat dan mendidih.
7.       Tuangkan ke dalam bekas yang berisi kek tadi.
8.       Biar kustard keras seketika sebelum agar-agar dididihkan dan dilapis di atas kustard.
9.       SIAP!!!!!biarkan beberapa jam di dalam peti sebelum dihidangkan J



 Selamat Mencuba!!!! xkan menyesal punye.... 
'xpro tapi minat :)'



Talapia Sambal Tempoyak

Assalamualaikum....hari ini nak nak kongsi resepi lagi :)
macam biasa trademark saya "xpro tapi minat :)"

Sapa yang suka makan sambal tempoyak??? Cerita tentang sambal tempoyak atau tempoyak...memang dulu saya xsuka makan sebab memang xreti nak makan...sambal belacan pun mula makan masa di rumah sewa...itu pun dah masuk tahun kedua atau ke tiga, kawan-kawan suruh rasa sikit...saya memang xmakan makanan yang pedas-pedas...masa cuti pula abah suruh buat sambal belacan...memang terkial-kial la...makan pun xpernah macam mana nak buat....emmm, nasib baik pernah tengok mak buat...xpe la sama juga sambal tempoyak pun baru-baru nei je pandai makan dan terus suka :)

Ini google image---> Tempoyak

Seterusnya nak kongsi resepi  Talapia Bakar Sambal Tempoyak

Makan ini sangat popular di bandar Kuantan iaitu patin bakar sambal tempoyak seekor mencecah RM40.
Sementara duduk di rumah ummi dan abbi di Jengka 10, ummi masakkan talapia bakar sambal tempoyak....

Bahan-bahannya

  • Tempoyak
  • Cili api
  • Garam+gula secukup rasa
  • Tumbuk semua bahan di atas dan lumurkan pada ikan yang telah di garam dan di kunyitkan.
  • Balut dengan daun pisang untuk mengelak ikan menjadi kering.

Ok, sedia untuk dibakar, ummi guna kuali ajaib dia....ternyata ajaib...terleka sekejap rentung sebelah ikan ho3...xpe terbalikkan dulu untuk pastikan bahagian sebelah lagi masak....sebelum nak hidang kikis dahulu bahagian yang rentung, masih boleh dimakan sebab ikan x rentung tp sambal tempoyaknya dah boleh jadi arang hahahah...yummmmyyyyyy sedap sangat rugi sapa yang xreti makan tempoyak tu....belajar-belajar la makan tempoyak, Ok sampai sini dulu, nanti saya kongsi resepi lagi "xpro tapi minat" Wassalam 

Cerita Pucuk Ubi


Assalamualaikum... hari ini nak kongsi cerita Pucuk Ubi la...

Tau pucuk ubi? Seminggu di kampung macam-macam lauk umi masak, ikan keli bakar kuah lemak, begedil pucuk ubi, tilapia bakar salut sambal tempoyak umhhhhh…memang melompat-lompat dalam mulut hahahha….

Pucuk Ubi

Sebenarnya nak kongsi macam mana nak buat begedil pucuk ubi, mudah je caranya....saya bukan orang yang pro sangat bab-bab memasak ini tapi minat tu ada :)

Sama je macam buat begedil kentang, tapi begedil pucuk paku lagi senang...
Untuk hilangkan rasa pahit pucuk ubi, ramas bersama air garam dan buang airnya...
Simpul pucuk ubi seperti menyanggug rambut...jangan terlalu besar...
Selepas itu, bancuh telur dadar+bawang +cili kering kalau nak pedas...
Then, celupkan simpulan pucuk ubi ke dalam bancuhan telur dadar...
dan masak di dalam kuali minyak panas...
biarkan kekuningan dan boleh diangkat serta ditoskan minyaknya J.
Kali nei x sempat nak capture gambar....habis da....
rupanya lebih kurang macam begedil kentang juga J

Ini gambar dari Google image ---> begedil kentang

Ok, nanti lapang-lapang saya kongsi resepi lagi :)
"xpro tapi minat ada"

daaa...wassalam.